Ernstige-waarschuwing

ingevoerd op 09-04-2017

Zomaar een afbeelding gebruiken die je op het Internet gevonden hebt. Het gebeurt zo vaak dat je er nauwelijks bij stil staat. Toch kan dit grote gevolgen hebben en ik raad je sterk aan dit hele artikel goed te lezen.

Auteursrechten

Het zou zomaar kunnen dat een afbeelding die je van Internet afhaalt niet rechtenvrij is. Wat houdt dat in? Dat de maker (of de organisatie waar de maker bij is aangesloten) het auteursrecht bezit en betaald wil worden voor het gebruik ervan. Als een beschermde afbeelding (al dan niet opzettelijk) wordt gebruikt zonder betaling kan een vordering ontstaan die bovendien nog met een forse boete kan worden verhoogd.

Serieus risico

Vaak wordt gedacht: dat zal wel loslopen, mij overkomt dat niet. Maar met de huidige geavanceerde zoekmachinetools kan van iedere afbeelding eenvoudig opgespoord worden op welke websites die afbeelding gebruikt wordt en hoe lang dat al gebeurd. Als een rechthebbende partij erachter komt dat je onbetaald gebruik maakt van hun afbeelding(en) dan kan dat flink in de papieren lopen!

Aanbevolen actie

Ben je niet zeker van de afkomst van gebruikte afbeeldingen? Zoek dan m.b.v. Google image search (https://images.google.nl) waar de betreffende afbeelding nog meer gebruikt wordt. Daar zal de rechthebbende eigenaar ook tussen staan.

Advies: maak alleen gebruik van eigen afbeeldingen of betaal voor afbeeldingen van anderen (en zorg dat je een betaalbewijs kunt overleggen).

Copyright Copyright